Zó! Zoetermeer: nieuwe statushouders helpen met financiën

Foto: PR Zó! Zoetermeer

Zoetermeer moet nieuwe statushouders -vluchtelingen met verblijfsvergunning- helpen hun financiën op orde te houden. Veel nieuwkomers zijn niet gewend om hun vaste lasten vooraf te betalen. Ze geven daardoor teveel uit en raken in financiële problemen. “Dat is wel een hele slechte start en het staat een goede integratie in de weg”, vindt Zó!-raadslid Carla Krullaars.

Vluchtelingenwerk

Tijdens een werkbezoek van de Zó!-fractie aan Vluchtelingenwerk vertelde de directeur dat veel nieuwe statushouders grote moeite hebben om hun financiën op orde te houden. Dit komt vooral omdat ze in hun land van herkomst niet gewend waren om van hun inkomsten eerst de vaste lasten als huur, water en licht te betalen. Daardoor krijgen deze mensen schulden die moeilijk af te lossen zijn”, aldus Krullaars. “Volgens de directeur van Vluchtelingenwerk Zoetermeer is het beter als de gemeente de vaste lasten van de uitkering afhaalt en alleen het nog vrij te besteden bedrag overmaakt. Met hulp van Vluchtelingenwerk kunnen de nieuwkomers vervolgens leren hoe het gaat in Nederland en kan deze maatregel worden teruggedraaid.”

Voorbeeld

Zó! Zoetermeer deelt die mening en vindt dat Zoetermeer het voorbeeld van andere gemeenten – zoals Amsterdam, Rotterdam en Bergen op Zoom – moet volgen. “Vluchtelingenwerk meldde dat de woningbouwverenigingen, de energieleveranciers, zorgverzekeringsmaatschappijen en de organisaties die zich bezig houden met het oplossen van schulden ook voorstanders zijn van deze werkwijze”, aldus Krullaars. Wij zijn benieuwd wat het college van B&W van deze oplossing vindt. We hebben daarom schriftelijke vragen gesteld. We willen graag weten of het college bereid is om in overleg met Vluchtelingenwerk en de betrokken organisaties tot een oplossing te komen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen