CDA: geen algemene vrijstelling voor speelautomatenhallen

Foto: PR CDA Zoetermeer

Enkele maanden geleden heeft een meerderheid in de gemeenteraad goedgevonden dat er in Zoetermeer in plaats van één, maximaal drie speelautomatenhallen mogen zijn. Omdat de gegadigden zich direct in grote getalen aandienden, maakt het college van B&W nu haast met het vaststellen van de voorwaarden. Om daarbij geldende bestemmingsplannen en leefmilieuverordeningen niet van toepassing te verklaren, ging een meerderheid in de gemeenteraad te ver. Met een amendement werd het college van B&W maandagavond tot de orde geroepen.

Tegelijk met dat de gemeenteraad bepaalde dat er in Zoetermeer twee speelautomatenhallen (in de volksmond gokhallen) bij mogen komen, gaf zij het college van burgemeester en wethouders de opdracht om daarvoor een visiedocument op te stellen. Daarin moest onder andere worden ingegaan op de relatie tussen speelautomatenhallen en gokverslaving, schuldhulpverlening, aantrekkelijkheid van de stad, ruimtelijke ordening en openbare orde en veiligheid. Het voorstel voor dat visiedocument werd afgelopen maandagavond besproken en vastgesteld door de gemeenteraad.

Aanpassing van de APV

Naast het voorstel voor dat visiedocument stelde het college van burgemeester en wethouders tevens voor om de Algemene plaatselijke verordening (APV) van Zoetermeer zo aan te passen dat het niet passen binnen geldende bestemmings- en stadsvernieuwingsplannen, leefmilieuverordeningen en het leisure-beleid geen reden tot weigering meer zou kunnen zijn bij een aanvraag voor een vergunning voor een gokhal.

Dat ging een deel van de gemeenteraad veel te ver. CDA’er Rob Wessels: “Plat gezegd zouden dan door de gemeenteraad vastgestelde plannen en verordeningen aan de kant kunnen worden geschoven zodra zich een gokhal aandient. Dat vinden wij te gek voor woorden.” Voor voorstellen en plannen die in strijd zijn met bestemmingsplannen en dergelijke bestaan procedures voor ontheffing of aanpassing van het bestemmingsplan. Dat geldt voor alle inwoners, bedrijven en instellingen in Zoetermeer, zelfs voor de gemeente zelf. “Wij zien geen enkele reden waarom gokhallen voorrang zouden moeten krijgen op bestemmingsplannen en dergelijke”, aldus Wessels.

Corrigerend amendement

Omdat een groot deel van de gemeenteraad dat voorstel voor aanpassing van de APV veel te ver vond gaan, werd er door de fracties van CDA, PvdA, GroenLinks, Zó! Zoetermeer, SP, Christen Unie-SGP en Zoetermeer Vooruit een gezamenlijk amendement ingediend om dat voorstel te schrappen. Dat amendement werd uiteindelijk door een nipte meerderheid van de gemeenteraad aangenomen. Alleen de fractie(s) van D66, VVD en LHN stemden tegen.

Door het aannemen van dit amendement is de door het college van B&W voorgestelde aanpassing van de APV van de baan. “Ook gokhallen moeten zich dus, net als alle inwoners, bedrijven en instellingen in Zoetermeer, gewoon houden aan de geldende bestemmings- en stadsvernieuwingsplannen, leefmilieuverordeningen en het leisure-beleid en de bestaande procedures voor ontheffing of aanpassing daarvan”, aldus CDA’er Wessels.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen