Zó! Zoetermeer: Vragen over vervangen van bomen

Zomers uitzicht in Zoetermeer
Zomers uitzicht in Zoetermeer
Foto: Redactie Zoetermeer

Zaterdag 25 juni bij Koffie & Zó! in Noordhove is onze fractie benaderd door bewoners van de Niemeyerruimte met de volgende kwestie:

Bomen weg?

Op 24 mei 2016 kregen (niet alle) bewoners van de Niemeyerruimte een brief van de gemeente met de mededeling dat de bomen in de straat worden verwijderd en dat er nieuwe bomen worden aangeplant: ‘onze keus is gevallen op een roodbladige sierkers van de soort Prunus cerasifera ‘Nigra’.

De bewoners kunnen reageren via het mailadres [email protected].

Bomen worden verwijderd

Op 20 juni 2016 kregen de bewoners van de Niemeyerruimte weer een brief van de gemeente met de mededeling dat de bomen in de straat worden verwijderd. ‘In uw straat worden nieuwe bomen geplant van de soort Acer campestre ‘Elsrijk’ (Veldesdoorn). Verderop in de brief staat ‘na overleg met de wijkbeheerder is aangegeven dat de bomen door de boom Veldesdoorn worden vervangen.’

Ook nu kunnen de bewoners reageren via het mailadres [email protected].

Ander type boom

In de brief wordt verder niet uitgelegd waarom er nu sprake is van een ander type boom.

De bewoners zijn vooral van de laatste brief geschrokken want de Veldesdoorn kan – in tegenstelling tot de maximaal 6 meter hoge Prunus – wel 10 meter hoog worden en men denkt ook dat de bomen zo breed kunnen worden, dat de gehele straat er donker door zal worden.

Schriftelijke vragen aan College van B&W

Wij hebben hierover de volgende vragen:

  1. Wij verbazen ons erover dat er helemaal geen overleg is georganiseerd met de omwonenden. Waarom is er geen samenspraak georganiseerd over deze vervanging?
  2. Is het college bereid om op korte termijn een samenspraakavond te organi-seren voor de bewoners van de Niemeyerruimte waarbij men de gelegenheid krijgt om van gedachten te wisselen over de gewenste soort boom?
  3. Is het college bereid om in ieder geval te wachten met het aanplanten van nieuwe bomen tot het overleg met de bewoners van de Niemeyerruimte is afgerond?
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen