D66: Bijdrage Voorjaarsdebat

Foto: D66

De afgelopen periode is er flink geïnvesteerd in onze stad. En gelukkig gaat het goed met de meeste mensen in Zoetermeer. Onze inwoners zijn tevreden en waarderen hun leefomgeving met een dikke zeven.

En vanavond ligt de vraag voor: Wat gaan we de komende jaren doen? Er is nauwelijks ruimte voor structureel nieuw beleid. Het Rijk wentelt haar tekorten op de gemeenten af en gooit de zoveelste bezuiniging over de schutting. Steeds meer verantwoordelijkheden moeten we invullen met steeds minder geld. Een uitdaging voor het maken van heldere keuzes.

In de politiek is het makkelijk om je te verliezen in de waan van de dag, in het hier en nu. Maar als politici en bestuurders hebben we een verantwoordelijkheid die verder reikt.

We worden in de toekomst met belangrijke vraagstukken geconfronteerd. We roepen het college op om verder te gaan op de weg met leiderschap en partnerschap.

Leiderschap om lastige problemen in de stad aan te pakken. Partnerschap om initiatieven van burgers tot bloei te laten komen. Als we het in 1 zin samenvatten: “Leiderschap waar nodig, partnerschap waar mogelijk”.

In het vervolg van mijn betoog zal ik dit nader toelichten met drie voor D66 belangrijke thema’s.

Het eerste wat voor D66 belangrijk is, is

De kwaliteit van ons leefklimaat.

We moeten zorgen dat onze kinderen en ook onze kleinkinderen in een Zoetermeer kunnen opgroeien waar het fijn leven is en waar ze schone lucht kunnen inademen

D66 wil concrete actie: van ‘groen denken’ naar ‘groen doen’. De aankomende nota Duurzaam en Groen zal hier invulling aan geven.

Want het kan niet zo zijn dat Zoetermeer de groenste stad van Nederland wil zijn, maar alleen gaat mopperen wanneer er een paar windmolens aan de verkeerde kant van de stad worden gepland. Als de voorgestelde plek niet goed is, kom dan met een overtuigende uitwerking van een beter alternatief. We moeten laten zien dat het ons ernst is! En daarbij moeten we keuzes durven maken, om te komen tot een verminderde uitstoot van CO2.

In een stad waar het goed wonen is, is volgens veel van onze inwoners een stad waar een recreatiebad hoort te zijn. Een paar jaar geleden heeft deze raad ingestemd met de verkoop van zwembad het Keerpunt. Er moest toen bezuinigd worden. Het Keerpunt kostte de gemeente elk jaar ruim een miljoen euro.

Maar veel inwoners van Zoetermeer zijn hier ongelukkig mee. Ze vinden dat een recreatiebad hoort bij een stad met de omvang van Zoetermeer. Een gezellig zwembad om bijvoorbeeld op een vrije middag met de kinderen naartoe te gaan.

De mogelijkheden om buiten te zwemmen krijgen met de opknapbeurt van het Noord Aa een flinke kwaliteitsimpuls. Kortom, wat Zoetermeer dan nog mist is een recreatief binnenbad.

We hebben hier in Zoetermeer een ondernemer die het mogelijk maakt om in de zomer te skiën Wij roepen het college op om op zoek te gaan naar een ondernemer die kans ziet om ons in de winter subtropisch te laten zwemmen.

Dan kom ik bij ons tweede thema:

Een stad waar het goed wonen is, voor nu en voor toekomstige generaties. Een stad waar iedereen zich welkom voelt.

We hebben allemaal meegekregen dat rapper Typhoon staande werd gehouden door de politie. Hij reed in een auto die niet zou passen bij zijn leeftijd en huidskleur. Racisme en discriminatie, soms onbedoeld en onbewust, komen voor. Voor D66 is dit onacceptabel. Ieder mens heeft recht op een eerlijke behandeling, op een samenleving waarin niet je afkomst telt, maar de toekomst die je voor jezelf wil opbouwen. Hoe is het daarmee gesteld in Zoetermeer – en wat doen we daaraan?

We willen een stad zijn waarin iedereen, ook vluchtelingen met een verblijfsvergunning, zich welkom voelen. Dit zijn mensen op de vlucht voor oorlog of onderdrukking, die huis en haard hebben moeten verlaten. Zij zijn nieuwe Zoetermeerders. Het bieden van een thuis, dát is de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor iedereen die gelooft dat elk mens recht heeft op een menswaardig bestaan. Daarvoor zal D66 nooit weglopen. Van hen vragen we integratie en participatie, en wij helpen hen op weg. Wie bedreigd wordt, kan op ons rekenen.

Bij de tijdelijke opvang in de Veur meldden zich meer vrijwilligers aan dan er nodig waren. Dat geeft het vertrouwen dat we in 2016, samen met de stad, de ongeveer 300 statushouders die we een thuis zullen bieden, een warm welkom bereiden. Dit vraagt leiderschap én partnerschap.

In een stad waar iedereen zich welkom voelt, moet ook iedereen zichzelf kunnen zijn, ongeacht afkomst, overtuiging of geaardheid. Of je nou in de ene of de andere god gelooft, in meer dan één, of in geen enkele. Of je nu wit, bruin of zwart bent, of van oranje houdt of van roze. Daarom hebben we gepleit voor een regenboog-zebrapad. Dat is uiteindelijk een regenboogtrap geworden: een warm welkom voor LHBT-ers. Om ons er steeds aan te herinneren dat we niet allemaal hetzelfde, maar wel allemaal gelijkwaardig zijn.

Zoetermeer, een stad voor iedereen! Ook voor onze oudere inwoners. Gelukkig hebben we de hulp bij de huishouding weten te handhaven. We willen immers dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Maar dan wel graag in een schoon huis.

Net zo belangrijk is een gezellige buurt. Met plekken om anderen te ontmoeten zoals : wijkcentra, wijkbibliotheken, wijkrestaurants. Die hebben een belangrijke sociale functie en zorgen ervoor dat mensen zich langer zelfstandig kunnen redden. We roepen het college op om daar goed op te letten en met wijkbewoners en betrokken organisaties te onderzoeken wat nodig is.

Een stad voor iedereen is een stad voor ons allemaal! Een stad met een eigen cultuuragenda waarin bijvoorbeeld het Stadstheater, het filmhuis, het CKC garant staan voor culturele bruis. En wie we zijn en waar we voor staan, laten we zien in de inrichting en de aankleding van de stad. We gaan de stad verfraaien, de A12 entree, het Stadhart, maar vragen ook aandacht voor de randen van onze stad. Wij denken bijvoorbeeld ook aan het in lijn brengen van de verlichting passend bij het groene karakter van de jubilerende Meerpolder. Wat D66 betreft maken we de gehele Zoetermeerse openbare buitenruimte aantrekkelijker. In partnerschap met onze inwoners de stad verfraaien!

Mijn derde thema:

Het initiatief van onderop

Zoetermeer kent een enorm aantal mensen die zich inzetten voor elkaar en voor de stad. Ze doen dat in verenigingen, kerken en andere verbanden. Ze zetten zich in voor mensen in de schulden, voor mensen met beperkingen, voor nieuwkomers, voor mensen die eenzaam zijn. Er zijn clubs die zich inzetten voor duurzame energieopwekking, voor wijktuinen, voor de natuurtuin in het Westerpark, voor de Balijhoeve.

Die vier laatste initiatieven sluiten aan bij onze groene ambities. Daarom roept D66, samen met de PvdA ,het college op om te kijken naar mogelijkheden om de natuurtuin weer in haar oude glorie te herstellen binnen het huidige budget voor groenonderhoud.

We dragen het initiatief van de SAMBA-groep een warm hart toe en kijken uit naar het advies dat uit het onderzoek naar de toekomst van de Balijhoeve komt.

Zoetermeer zou er heel anders uitzien als we hier niet zo veel betrokken inwoners hadden. Wij zien hen als belangrijke gesprekspartners voor de gemeente in het bepalen van de toekomst van onze stad.

Onze tijden vragen om vernieuwing in het openbaar bestuur. In Zoetermeer hebben we met elkaar  afgesproken om dat samen te doen door meer in te zetten op samenspraak. Dat gaat met vallen en opstaan. Maar we leren bij en gaan voort.

Voorzitter, samenvattend:

D66 kiest voor een Zoetermeer waar ieder mens zich welkom voelt en zichzelf kan zijn, een Zoetermeer waar het niet alleen nu fijn leven is, maar waar ook toekomstige generaties schone lucht kunnen inademen in een groene en duurzame stad. D66 kiest voor een stad die haar nieuwe inwoners welkom heet en die zorgdraagt voor haar ouderen. Voor een stad die aansluiting zoekt bij de fantastische ideeën die zoveel inwoners van Zoetermeer hebben voor hun eigen omgeving. Vanuit de uitgangspunten “besturen vanuit leiderschap en partnerschap” hebben wij vandaag een aantal moties ingediend en vanuit die uitgangspunten kijkt D66 met vertrouwen naar de toekomst van Zoetermeer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen