LHN: Bijdrage Voorjaarsdebat

Foto: LHN

Voorzitter,

Voor ons ligt de voorjaarsnota, eentje waarbij het duidelijk is dat het stukje bij beetje beter gaat met Zoetermeer. Dit blijkt uit het vele nieuwe beleid wat de nota laat zien.

Wat zou het fijn zijn als dit beleid het komende jaar allemaal opgepakt en uitgevoerd wordt. Mijn  fractie heeft er alle vertrouwen in dat het college alles in het werk stelt om niet alleen een ambitie op papier te hebben maar ook de werk in uitvoering variant op te pakken.

Naast het nieuwe beleid van het college willen wij u, en het college de wensen van LHN ook niet onthouden, want voorzitter wat zou het mooi zijn als er initiatieven opgehaald in de stad vertaald worden naar nieuw beleid en dat het uitgevoerd wordt. Ik neem u, Voorzitter college en collega raadsleden namens mijn fractie LHN even mee tijdens een rondje gevoelens en beleving van de inwoners van onze stad.

Met als doel: het op het hoogste niveau bereiken van het maatschappelijk effect, en met nog twee jaar te gaan wordt het nog een eindsprint om alle programma’s op dat hoogste niveau te krijgen. De inwoners van de stad denken graag mee en dat is het afgelopen jaar steeds duidelijker geworden. Niet alleen de samenspraakgroepen worden er steeds meer maar ook de burgerinitiatieven nemen toe.

Voor wat betreft programma 1: onderwijs economie en arbeidsparticipatie

Gevolgen toename vergunninghouders.

Inwoners maken zich zorgen over de huisvesting van vergunning houders, ongeveer 350 personen te huisvesten. Veel gehoorde zorg is nog steeds de verdeling van statushouders die een huis krijgen versus de reguliere wachtlijst die maar niet opdroogt. Hoe gaat het college deze wachtlijsten gelijk inlopen met het huisvesten van vergunninghouders. Dan ook de veiligheid in de buurt van gehuisveste vergunninghouders, maar al te vaak krijgen wij geluiden dat mensen zich niet veilig voelen in de buurt waar vergunninghouders wonen. Wordt er goed buurt onderzoek gedaan naar de inrichting van de wijk, bv zijn er lagere scholen in de omgeving.

Dan de armoede, deze neemt dramatische vormen aan. Steeds meer huishoudens lukt het niet om het hoofd boven water te houden, ook niet met bijdragen van welke vereniging, stichting of kerk dan ook, daarom is LHN blij dat er eindelijk ingezet wordt op vroeg signalering. LHN roept het college op om zoveel mogelijk de partners op te zoeken en vergeet daarbij de BKR niet om per casus inzichtelijk te maken in welke mate er schulden aanwezig zijn en opgelost moeten worden.

Voorzitter het blijkt nog steeds dat armoede mede veroorzaakt wordt door taalproblemen, 1,3 miljoen inwoners hebben moeite met lezen en schrijven, Gemeenten kunnen een bijdrage leveren door folders in begrijpelijke taal te laten drukken. Daarom hebben wij samen met de VVD een motie opgesteld. Ook het internet gebruik is een grote zorg van de LHN, ruim 1 mio inwoners van Nederland kunnen niet met internet werken, Ook in Zoetermeer is dit aan de orde, hoe wordt er met dit gegeven om gegaan, terwijl wij, de gemeente Zoetermeer zoveel mogelijk digitale dienstverlening betrecht betracht. Voorzitter LHN wil van het college weten of het niet gebruiken van internet tot problemen kan leiden bij de aanvraag van formulieren.

Economie

Voorzitter, met steeds meer hotels in Zoetermeer komt er steeds meer toeristenbelasting in de gemeente schatkist, binnen deze sector vraagt men zich af waar deze belasting voor gebruikt wordt. Zij hebben zelf een idee dat een deel van het budget gebruikt kan worden voor city marketing, promotion. LHN is het met de sector eens en daarom hebben wij een motie opgesteld, waarin het college verzocht wordt een deel van de geinde toeristenbelasting terug te geven aan het nieuw op te richten platform. Zodat zij een city marketing plan kunnen opstellen om Zoetermeer nog aantrekkelijker te maken als toeristenstad.

En de bewaakte fietsenstallingen als werkleerbedrijf, de fietsenstallingen blijken bepaald niet gratis. Waarom worden de kosten niet gedekt uit het participatie budget.

Met programma 2; Samen leven en ondersteunen,

Binnen dit programma is veel gaande, de decentralisaties zijn een jaar onderweg en het gaat redelijk goed. Met de enorme financiële meevaller van het Rijk 500.mio zijn wij benieuwd wat het college gaat doen. Is er ergens pijnlijk bezuinigd wat eventueel teruggedraaid kan worden? Wat heeft het college in gedachte?

Voorzitter, het woord samenleven in de titel van dit programma heeft niet alleen LHN maar ook inwoners uit de stad getriggert. Hoeveel eenzame inwoners hebben we nog? Hoe zien wij verborgen eenzaamheid? Hoe gaat het met de gezondheid van deze eenzame inwoners. Eten en bewegen zij voldoende. Voorzitter Zoetermeer heeft 3 wensen bij LHN achter gelaten. Het beweegpark is wens 1, met deze activiteit hebben de ouderen meer kans op sociale contacten en niet te vergeten bewegen is goed voor iedereen. Wens 2, De inwoners missen de eetcafe’s in de wijken en in de verzorgingshuizen, waarom zijn deze weg gehaald? De inwoners willen dat deze maatregel terug gedraaid wordt. En dan wens 3 het terug plaatsen van de bankjes in winkelcentrum Rokkeveen.

Hoe gaat het college om met alle burgerinitiatieven die er binnen deze portefeuille zijn?

Programma 3: Leefbaarheid, duurzaamheid en groen,

Uren zijn we aan de babbel geweest over platanen en hebben we er nu vat op? In het kader van de duurzaamheid zijn we goed bezig, met de 0 op de meter woningen waarbij ook de woningcorporaties een aanvang maken. Prima.

Maar hoe zit het met de kwaliteit van de lucht. Met name de lucht op de drukke verkeerspleinen en rotondes maar ook op de bedrijventerreinen. Zoetermeer heeft nog nauwelijks inzet gepleegd om de lucht kwaliteit te verbeteren. Wij willen hier aandacht voor vragen, daarom roept LHN het college op om na te gaan hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit. En eventueel over te gaan op fijnstoffilters om de kwaliteit te verbeteren.

Dan nog vele reacties uit de stad over het onderhoud van het groen, Voorzitter het loopt de spuigaten uit. Natuurlijk hebben we een afspraak dat we het laagste onderhoudsniveau uitvoeren, maar dit mag nooit ten koste gaan van de veiligheid en de uitstraling van wijken en straten. Ondanks een positieve waardering van een ??? blijkt uit berichten dat inwoners niet in iedere wijk even tevreden zijn. LHN Is van mening dat het onderhoud in iedere wijk even goed moet zijn. Met het ophogen naar niveau B hopen wij dat iedere inwoner weer tevreden kan zijn. LHN zal de tevredenheid blijven monitoren.

Met programma 4: Vrije tijd

Binnen de culturele en kunst sector maken we kleine stapjes , in het najaar zullen wij als Raad oa. keuzes moeten maken over de Baztille en Terra. Gaan zij samenwerken of is er een kans dat zij naast elkaar blijven bestaan. Als er dan een samenwerkingsverbond komt moet het wel zo zijn dat ze de ruimte krijgen om hun eigen identiteit te behouden.

Het Stadsmuseum en het Theater kunnen rekenen op vernieuwingen wij zien deze positief tegemoet, tegelijkertijd hebben we wel zorgen over de invulling van het programma van het Museum.

Verder in dit programma zien wij graag dat de kleinere sportclubs actiever benaderd worden om eens te vragen hoe het met hen gaat.  Ook hier lijkt het dat de zwijgende meerderheid geen stem heeft. Wij vragen het college om een reactie.

LHN heeft een motie opgesteld over het hergebruik van gebruikte gymtoestellen, deze krijgen wat ons betreft een nieuwe bestemming.

Programma 5: Veiligheid.

Voorzitter, heel recent heeft de minister van Justitie een oproep gedaan om alle camera bezitters te laten meehelpen om de veiligheid in en om de stad te verhogen, het gaat hierbij niet alleen om het gevoel dus preventief maar zeker ook om repressief. De gemeente Zoetermeer gaat prat op het meewerken aan de veiligheid, VVD voorop, daarom vraagt LHN de Raad om onze motie te steunen, onze motie wil graag camera’s aan de hoofdwegen van Zoetermeer zodat iedere beweging van geregistreerde voertuigen aan de database toegevoegd kan worden. Als derde grote stad van de regio dragen wij ons steentje bij om zowel de stad als de regio veiliger te maken.

Programma 6: Dienstverlening en samenspraak.

In het algemeen zijn de cijfers voor de dienstverlening op orde en toch kan het beter, het ontslakken. Voorzitter, LHN vraagt zich af of de term de lading heeft gedekt, Wij denken van niet. . Kan het college aangeven wat er niet lukt aan het ontslakken, heeft de Raad de verkeerde tools aangereikt om tot ontslakken te komen? LHN wil het college opdragen meer sturing te geven om het ontslakken te bevorderen.

Ook hebben wij nog vragen over het monumentenbeleid, deze vragen hebben wij samengevat in een motie met een verzoek tot herijking van het huidige monumentenbeleid.

Het exploitatie tekort op de begraafplaatsen wordt geschetst “Leereffect”, Voorzitter, kan het college aangeven wat hiermee bedoeld wordt. Als dit zal leiden tot verhoging van kosten zal LHN hier niet mee instemmen, LHN gaat niet nu en ook niet op termijn de kosten voor de inwoners laten stijgen.

Programma 7: Inrichting van de stad.

Veel projecten zijn binnen de Raad op een positieve manier tot besluitvorming gekomen. Entrée van de A12, HOM, en andere. Maar hoe zit het op regionaal gebied, voor wat betreft de Metropool regio lijkt het een investering op afstand. Erg ongrijpbaar en onzichtbaar, Met de voorgenomen extra fte zou je zeggen dat er resultaat te verwachten is, wanneer gaan we daar iets van merken en hoe?

Voor wat betreft is LHN erg nieuwsgierig naar de tevredenheid van de studenten die met de shuttlebus naar het DIF rijden. Heeft het college enig idee hoeveel studenten dagelijks heen en weer gebracht worden?

Ter info: het zijn er best veel en de studenten én docenten zijn erg blij met deze verbinding.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen