VVD: Bijdrage Voorjaarsdebat

Foto: VVD

Geachte Voorzitter, leden van de raad, leden van het college, geachte aanwezigen en luisteraars thuis.

Via dit voorjaarsdebat geven we richting aan de begroting die later dit jaar langskomt. In de komende minuten,  wil ik u meenemen in de visie van de VVD op het komende jaar.

Vorig jaar sprak ik hier al uit dat als Zoetermeer niet oppast we steeds armer, ouder en dommer worden.  Enkele partijen wilden dat niet horen en spraken de wens uit om ermee op te houden dat zo te benoemen.

Maar, voorzitter, inmiddels is er een rapport verschenen van de OESO en hebben we hier diverse presentaties gehad, van onder andere  professor todoir.

En wat blijkt?

We worden inderdaad armer, dommer en ouder.

Tenminste, als we niets doen.

Op dit moment heeft Zoetermeer nog een gunstige, positieve uitzonderingspositie ten opzichte van de andere gemeenten in de zuidelijke vleugel van de Randstad.

Ons grote voordeel is namelijk, dat wij door ons woonklimaat een plek zijn waar mensen zich graag willen vestigen.

Laten we dat dan ook zo houden. Laten we dat versterken. Want dat die positie, als aantrekkelijke woonstad onder druk staat bewijst ook de vorige week uitgekomen atlas van gemeenten, waar we een van de grootste dalers waren. De handen uit de mouwen dus.

Dat betekent in de eerste plaats dat wij moeten focussen.

Hoe ziet het Zoetermeer van de toekomt eruit wat is nou de stip op de horizon waar we het hier zo vaak over hebben?

Naar onze mening moet Zoetermeer een aantrekkelijke stad zijn om te wonen, waar de hele regio zich kan vestigen en waar ook nog voldoende onderwijs en banen zijn.

We moeten er hoe dan ook voor waken dat we door teveel dobberen op achterstand komen.

Wat ons onderscheid van bloeiende regio’s als Eindhoven en Twente is dat zij de grootste crisis al een paar jaar achter de rug hebben en dat wij er nog midden in zitten. Laten we dus leren van wat zij daar gedaan hebben. Het allergrootste leerpunt uit die, nu bloeiende regio’s is

Verbinding, visie en samenhang.

Hoe kunnen we die zaken ook hier in de praktijk brengen?

Daarop voorzitter wil ik graag de visie van de VVD laten horen.

En het grote voordeel van de laatste spreker zijn, is dat je alles kunt samenvatten. Nu is dat voor mij niet zo moeilijk want ik sta hier namens de volkspartij voor vrijheid en democratie en als ik iets gehoord heb dan is het dat vrijwel alle ideeën passen binnen ons liberale gedachtegoed.

Maar nu verbinden

Voor ons is het namelijk zo dat wat wij hier in dit huis allemaal belangrijk vinden, Economie, onderwijs, werkgelegenheid, veiligheid, onlosmakelijk met elkaar verbonden is.

Sterker nog, schets je die zaken als een piramide dan zie je dat al die onderwerpen met elkaar in verbinding staan en bij de VVD willen we van daaruit alles op alles zetten om deze stad vooruit te stuwen.

Alle moties en ideeën die ik vanaf nu zal lanceren zullen op die verbindingen geplot kunnen worden. De piramide van Zoetermeer.

Neem bijvoorbeeld het openbaar gebied. Als het onderhoud in de stad goed is, dan voelen mensen zich in de stad veiliger. Chaos geeft een gevoel van onveiligheid, van unheimschheit. Maar dat niet alleen, Todoir heeft ook aangetoond dat als een stad er goed uitziet, dat er dan meer banen naar een stad komen, dat er dan meer koopkracht naar een stad komt.

Het onderhoud is dus ontzettend belangrijk. Er wordt nu voor de tweede of derde keer incidenteel geld uitgetrokken om het onderhoud wat bij te plussen. Geacht college, wat zou u ervan vinden als we u vragen om te onderzoeken of dat in de toekomst niet structureel kan.

Om ons steentje bij te dragen hebben wij een tweetal moties ingediend:

De motie groene markt, waarmee we het marktplein wat op willen fleuren, zodat die uitnodigt tot gebruik en oversteek.

En de motie Pimp je plein, waarin we samen met de Pvda een wedstrijd hebben bedacht om inwoners te betrekken bij het verfrissen van hun eigen omgeving. Beide kunnen op voorhand al op brede steun rekenen waarvoor dank. En voor een recreatieve impuls aan de stad roepen we samen met D66 op om te kijken of Aquapretpark kan landen in het Zoetermeer.

Ik ga door naar onderwijs. Want goed onderwijs levert goede studenten. Goede studenten zorgen ervoor dat er vraag om werkgelegenheid ontstaat. Tegelijk vormen zij het aanbod voor toekomstige werkgevers en de nieuwe bewoners van deze stad. Een vicieuze cirkel die wij alleen maar kunnen doorbreken door aantrekkelijk te zijn voor werkgevers en voor onderwijs aanbieders. We hebben vorig jaar al een motie aangenomen om meer MBO hiernaartoe te halen, maar helaas zijn de activiteiten daarvoor gestaakt. Dat neemt echter niet weg dat wij nog steeds denken dat meer onderwijs, dat ander onderwijs naar Zoetermeer halen een sleutelfactor voor succes is en daarom hebben wij de

Motie uitbreiden onderwijsactiviteiten in Zoetermeer, die oproept om in te springen op het tekort aan faciliteiten in de regio en de motie versterken doorlopende leerlijn die oproept om de zogenaamde associates degree naar Zoetermeer te halen. Ook hier past dank voor de nu al brede steun.

Voorzitter, een andere as op de Zoetermeerse piramide verbindt arbeidsmarkt en economie. Ons standpunt is nog steeds dat het beste middel tegen armoede een baan is, aangevuld met toekomstperspectief.  Het standpunt van de liberalen is helder. Je moet mensen niet pamperen maar in hun kracht zetten Daar waar het kan de juiste duwtjes geven zodat iedereen weer voor zichzelf kan zorgen. Voor zichzelf kan opkomen. En waar dat nodig is, daar biedt je de helpende hand.

Het is bijvoorbeeld een wens van de VVD dat werkgevers extra inspanning doen om mensen met beperking in dienst te nemen. Daarnaast is preventieve aanpak en vroegsignalering bij schulden erg belangrijk om problemen en maatregelen als huisuitzetting voor mensen met schulden zo veel mogelijk te beperken. Niet alleen voor de betrokkenen zelf, maar ook om hogere kosten voor maatschappij in een later stadium te voorkomen. De VVD is groot voorstander van het steunen van initiatieven uit de samenleving en daarom een motie van CU/SGP mede in. Wij dienen zelf de motie Begrijpelijke taal is normaal in die oproept om nog voor het eind van het jaar de communicatie van de gemeente begrijpelijker te maken, speciaal voor kwetsbare groepen. Voorzitter,

Economie, Onderwijs, Werkgelegenheid, Fijn wonen. Dan missen we nog veiligheid.

Voor de VVD heeft de veiligheid in onze stad altijd een hoge prioriteit en met de uitbreiding van het aantal handhavers, de boa’s,  hebben we de aanpak van geringere, maar soms ergerniswekkende, strafbare feiten in 2015 een nieuwe impuls gegeven.

De gemeente heeft met de uitbreiding van het aantal handhavers een forse structurele investering gedaan. Helaas is het zo dat een groot deel van de te innen boetes niet ten goede komt aan de stad, maar aan de rijksbegroting. Daarnaast is de opsporingsbevoegdheid van de BOA’s beperkt. Wat ons betreft te beperkt en daarom pleiten we voor dat hun opsporingsbevoegdheid wordt uitgebreid.

Dat stelt de gemeente in staat om meer te prioriteren op strafbare feiten en de aanpak en bestrijding daarvan.  Via de motie Boa’s bevoegd vragen we het college om bij de Minister van V&J te pleiten voor uitbreiding van de opsporingsbevoegdheid van de BOA’s en de te innen boetes aan de gemeente ten goede te laten komen. Daarnaast maken wij ons zorgen over het stadshart, daarom dienen we de motie Stadshart geen onveilige plek in, waarin we vragen met bewoners en gebruikers te kijken hoe het beter kan.

Voorzitter, we naderen het einde van mijn betoog. Een betoog dat draait om verbinding. Daarin past natuurlijk ook een motie met verzoek aan het college om te onderzoeken of de komst van nachtvervoer naar deze stad mogelijk is.

Voorzitter,

Het is evident. Zoetermeer is een prachtige stad. Een stad die het verdient om er in te investeren, maar ook een stad die Nu vraagt om investering. In de meicirculaire zien we helaas dat de ruimte daarvoor beperkt is. Dat vraagt om keuzes, dat vraagt om creativiteit en om betrokkenheid. Als we met zijn allen samen de schouders eronder zetten, dan hebben we de toekomst in eigen hand.

Verbinding Vraagt Daadkracht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen