Zó! Zoetermeer: Bijdrage Voorjaarsdebat

Foto: Zo! Zoetermeer

Voorzitter,

Kwaliteit en duidelijkheid

Het voorjaarsdebat is het politieke hoogtepunt van het jaar. Een feestje! Dus we beginnen met gelukwensen: college, van harte gefeliciteerd, we vonden het een leesbaar stuk. Dat willen we vaker, dus wij doen mee met de motie over duidelijke taal van de VVD, de fractie die vanavond voor het afsluitende vuurwerk zorgt. Wij hopen tenminste op wat pittigers dan de loftuitingen bij het resultatendebat.

Een groep raadsleden en ambtenaren heeft hard gewerkt om de kwaliteit van de raadsstukken te verbeteren. Het is jammer als dat werk niet verder komt dan goede voornemens dus dienen wij een motie in.

We blijven het niet goed werkbaar vinden dat de hele begroting op 7 hopen is gegooid en we hopen dat de informatie die vanaf volgend jaar verplicht is, wat meer duidelijkheid geeft. En over duidelijkheid gesproken: we horen graag van het college wat precies de doelstelling is van de forse bedragen voor ambtelijke ondersteuning van de MRDH. Neemt u ons eens mee naar eind 2018: op basis van welke bereikte resultaten gaan we dan een feestje bouwen?

In de begroting willen wij graag ook meer duidelijkheid over de brede bestemmingsreserve Sociaal Domein. Die moet volgens ons gebruikt worden voor het afdekken van risico’s. Als die risico’s wegvallen kunnen de bedragen vrijvallen en vervolgens via de koninklijke weg weer worden ingezet. Het lijkt er nu op alsof het een soort grabbelton is geworden.

Veiligheid

Voorzitter, feestjes moeten niet verstoord worden, en dat geldt ook voor sportfestijnen. De BMX-vereniging kampt met vernielingen. Het is niet eerlijk dat zij zich niet kunnen verdedigen omdat het openbaar terrein is, maar dat de vereniging wél opdraait voor vandalisme-schade. Wij dienen een motie in om daar wat aan te doen.

Het is trouwens ook niet leuk als je na het doen van bijvoorbeeld feestinkopen tot de conclusie komt dat je fiets weg is. Zó! hecht sterk aan bewaakte fietsenstallingen, liefst gratis. Maar we lezen nu in de nota dat de nieuwe opzet mogelijk betaald wordt door fietsenstallingen te sluiten. Zó! geeft vast mee, dat wij liever meer dan minder bewaakte stallingen willen.

Sociaal domein

Feestjes zijn hoogtepunten van sociale gezelligheid, maar dan moet wel iedereen mee kunnen doen. Met de inzet in het sociaal domein proberen we daar voor te zorgen. Als je tot over je oren in de schulden zit, is dat bepaald géén feest. En als het besef er eindelijk is dat er hulp gezocht moet worden is het funest als je dan ook nog meer dan drie maanden moet wachten op hulp, want de rekeningen blijven op de mat vallen. Wij dienen een motie in om de schuldhulpverlening met veel meer vast personeel te lijf te gaan. We hopen dat het een impuls geeft waardoor de wachttijden korter kunnen worden. Wat ons betreft moet goed gekeken worden hoeveel mensen structureel nodig zijn, en wordt de wachtlijst dan eenmalig door tijdelijke inhuur weggewerkt. Als er genoeg mensen zijn voor de toestroom hoeft er geen wachtlijst meer te ontstaan.

Nog veel beter is het om al die schulden te voorkomen. Een deel van de mensen heeft erg weinig geld om rond te komen en stopt min of meer noodgedwongen het ene gat met het andere, maar we horen toch ook regelmatig dat mensen genoeg inkomen hebben, maar niet kunnen budgetteren en dat begint vaak met niet kunnen rekenen. We namen eind 2014 een amendement aan voor meer rekenlessen, maar we wachten nog op de realisatie. Daarover dienen wij een motie in.

Banen

Zó! Zoetermeer is nog steeds vol verwachting over het Ondernemersfonds. De gemeente die om mee te beginnen 1 miljoen investeert om de RVOZ unieke vernieuwende mogelijkheden te geven om in drie jaar zo’n 300 banen te realiseren! Wij hopen dat we gauw het feestje van de eerste 300 banen kunnen vieren, maar we zullen ook graag het glas een keer heffen op de eerste 10 banen, of de eerste 3. Wij hebben daarover ook een motie.

Zorg

Voorzitter, we constateren dat we met elkaar nog veel te weinig weten over de jeugdzorg. We zijn blij dat in de nota staat dat er een samenwerking met de Haagse Hogeschool op touw wordt gezet voor kennisontwikkeling. We hopen dat we daar als raadsleden ook in meegenomen worden, want het is ons nog onvoldoende duidelijk of we de goede dingen op de goede manier doen en of het gaat lukken om de zorg dichter bij huis te brengen.
Ten aanzien van de Wmo zijn we behoorlijk geschrokken van de omnibusenquête die we pas na het resultatendebat kregen. Bijna een kwart van de mensen die bij het Wmo Loket kwam gaf een onvoldoende voor dat contact. Dat is een verre van feestelijk resultaat. Uit die enquête blijkt ook dat een derde deel van de mantelzorgers de zorg ervaart als zwaar, erg zwaar of zelfs té zwaar. En wat is het dan ontzettend jammer dat nog geen 8% van de mantelzorgers zich voldoende ondersteund voelt door de gemeente.

Er is dus nog veel te doen, en – zoals we ook al boven tafel kregen bij ons onderzoek ‘Zorg kan Zó! beter’, de bereikbaarheid van de mensen in het stadhuis moet echt 10 keer beter. Voor een stad die voorop wil lopen in Informatie en Communicatie Technologie is een bereikbaarheid van vier keer 1 uur per week niet meer van deze tijd. Wij dienen een motie in, en die gaat ook over de mensen van Werk en Inkomen.

In het klanttevredenheidsonderzoek van onze sociale dienst wordt namelijk expliciet genoemd dat ook die klanten ontevreden zijn dat ze alleen tussen en 9 en 10 uur kunnen bellen. Dat onderzoek kenden we in eerste instantie helemaal niet. Omdat het werd genoemd in een brief van de begeleidingcommissie WZI heeft Zó! Zoetermeer naar het rapport gevraagd en het gekregen. Wij vinden dat het rapport van een dergelijk onderzoek hoort bij de actieve informatieplicht van het college en we dienen daarover een motie in.

En wij dienen een motie in over de kwaliteit van de hulpmiddelen in de zorg. We zijn natuurlijk tevreden dat er scherp is ingekocht, maar langzamerhand wordt wel steeds duidelijker dat daarmee te veel op de kwaliteit is beknibbeld.

Reclamemast

Voorzitter, bij feestjes hoort ook feestelijke verlichting, maar als het feestje is afgelopen wil je wel graag dat de disco-lamp weer wordt uitgezet want knipperend licht is storend. Wij zijn nog steeds erg verontwaardigd over de manier waarop de reclamemast bij de A12 zonder overleg met de omwonenden is neergezet, en als we goed hadden begrepen wat een reclameobject ondergeschikt aan de natuur zou kunnen inhouden, hadden we niet ingestemd met het bestemmingsplan. Wij dienen een motie in om te onderzoeken hoe we de reclame aan de kant van de huizen kunnen afschermen.

Natuurtuin Westerpark

U heeft het al in de gaten, wij tracteren vandaag op moties. De volgende gaat over de natuurtuin in het Westerpark. De wijktuin in Buytenwegh en de boomgaard in Seghwaert zijn succesvol en dat kan wellicht ook in het Westerpark, maar eerst moet het achterstallig onderhoud worden weggewerkt en het zou ook heel fijn zijn als er een verhard pad lang de randen kan komen.

Museum en cultuur

Voorzitter, waar wij ons toenemend aan ergeren is dat er ook een soort geheim feestje wordt gegeven. De raad heeft vorig jaar besloten om voor het museum de ambitie te hebben voor scenario 4, maar aangezien dat veel te duur zou worden is er 100.000 euro extra vrijgemaakt zodat in ieder geval scenario 3 uitgevoerd zou kunnen worden. Daarna kwam er een memo over gesprekken met externe partijen waardoor er genoeg extern geld zou komen om scenario 4 mogelijk te maken. In het najaar 2015 zouden we een masterplan krijgen.

Dat hebben we niet gehad en nu wordt stukje bij beetje op een volkomen ondoorzichtige manier steeds meer structureel geld voor het museum gereserveerd. In deze nota wordt er weer 80.000 euro aan toegevoegd. In de antwoorden op onze vraag 44 wordt net gedaan alsof het gaat om bedragen rond de 3 ton, maar met de 80.000 euro die in deze nota staan zitten we al aan 630.000 euro structureel en we hebben geen idee voor wat. Het ontbreekt volledig aan transparantie!

De plannen voor het museum en voor Terra in de Kwikfitlocatie worden gedekt met taakstellingen. Wij gaan er van uit dat we daar nog aparte voorstellen voor krijgen zodat we weten welke keuzes we maken.

Zwijgende meerderheid

En tot slot de samenspraak. Wij willen wel eens weten of Zoetermeer zit te wachten op een museum dat minstens 920.000 euro per jaar gaat kosten! We vinden dat de jongeren veel te weinig aan bod zijn gekomen bij de samenspraak over de jongerenwoningen en dat de discussie over de brug over de Noord-Aa te veel gedomineerd is door een groep actievoerende mensen. Zó! Zoetermeer vindt het heel belangrijk om te luisteren naar actievoerders, maar het is net zo belangrijk om te luisteren naar de zwijgende meerderheid. Wij hebben een motie van de LHN die alweer in de vergetelheid is geraakt, nog eens netjes opgepoetst en die dienen we vandaag in.

Voorzitter wij overwegen nog amendementen, maar ons feest der moties is voor deze termijn ten einde.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen