Holland Outlet Mall: kans voor Zoetermeer en de regio

Holland Outlet Mall (impressietekening Provast)
Holland Outlet Mall (impressietekening Provast)
Foto: Provast

De afgelopen maanden is er in opdracht van de gemeente Zoetermeer, Provast en de eigenaren van Woonhart Zoetermeer onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de meubelboulevard te herontwikkelen tot een factory outlet center. De tussenresultaten van de onderzoeken tonen aan dat de Holland Outlet Mall leidt tot versterking van Zoetermeer en de regio.

De vraag vanuit de markt naar een outlet in de Randstad, met 10 miljoen mensen binnen 60 minuten reistijd, is groot. Direct grenzend aan het winkelhart van Zoetermeer ontwikkelt Provast de eerste binnenstedelijke outlet die de bestaande binnenstad zal versterken. Dit sluit aan bij het provinciale beleid dat een outletcenter niet meer buiten de stad mag komen. Het project voorziet in een behoefte voor de hele regio. De outlet zal de bestaande, verouderde woonboulevard vervangen. Door de branchering in het hogere segment zal de Holland Outlet Mall aanvullend zijn op het bestaande Stadshart. Hans de Jong, Partner bij Provast: “In het continu veranderende winkellandschap is een binnenstedelijke outlet hét antwoord op de groeiende internetverkoop”.

De huidige meubelboulevard is 23.000 m² en staat gedeeltelijk leeg. De outlet wordt in eerste instantie 18.000 m², zodat er 5.000 m² winkeloppervlakte aan de markt wordt onttrokken. Bij gebleken behoefte kan het project in circa 15 jaar uitgroeien tot maximaal 31.000 m². De locatie is goed bereikbaar met de RandstadRail, bus en auto, daarnaast kunnen er voldoende parkeerplaatsen worden gerealiseerd. Het extra NS station en de P&R die naast de A12 in aanbouw zijn, versterken de bereikbaarheid per OV nog meer.

Samenspraak

De omwonenden, winkeliers en vastgoedeigenaren rondom het project zijn betrokken bij de onderzoeken. Hun suggesties worden zoveel mogelijk meegenomen in de verdere uitwerking. Met de huidige huurders van het Woonhart zal overleg plaatsvinden over hun wensen. Herplaatsing elders, zo veel mogelijk in bestaande ruimten, is hierbij het uitgangspunt.

De tussenresultaten geven aan dat het project stedenbouwkundig goed inpasbaar is en zal zorgen voor een kwaliteitsimpuls voor de omgeving en de hele stad. Ook blijkt dat de huidige infrastructuur en het openbaar vervoer de bezoekersstromen kunnen verwerken als er enkele aanpassingen worden gedaan. Het brede effectenonderzoek geeft aan dat combinatiebezoek met de reguliere detailhandel in het naastgelegen Stadshart en met de omliggende toeristische attracties zal ontstaan. Bezoekers blijven hierdoor in de regio, zodat koopkracht binnen de regio behouden blijft. Dit leidt tot versterking van de detailhandelsstructuur in de regio. De verwachting is dat er geen significant effect op het economisch functioneren van de omliggende steden en dorpen zal ontstaan.

Op dit moment worden de onderzoeken uitgewerkt tot definitieve rapporten, waarna het college en de gemeenteraad van Zoetermeer nog dit jaar zullen besluiten of zij de komst van de Holland Outlet Mall ondersteunen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen