Roos blogt: Kliekjes (inclusief twee recepten)

Roos Vial (www.roospuur.nl)
Roos Vial (www.roospuur.nl)
Foto: Roos Vial (www.roospuur.nl)

Deze week was in de 100-100-100 Challenge de vraag wat je met je kliekjes deed. Hier gebruik ik de overblijfselen van de avond eigenlijk altijd voor de lunch en dus hou ik bijna nooit wat over. Toevallig heb ik laatst mijn vriezer opgeruimd en kwam ik diverse bakjes tegen waarvan ik echt niet meer wist wat erin zat.

Ik vries dus wel in maar schrijf nooit op wat erin zit en ik eet het eigenlijk nooit op. Regelmatig kook ik juist iets extra’s voor de maaltijd voor de volgende dag of om iemand anders blij te maken met een maaltijd zoals mijn moeder. Ik hou enorm van koken en vind het het leukste om met de ingrediënten die ik in huis heb iets lekkers te maken. Eigenlijk ben ik dus een enorme kliekjes fan.

Pesto’s

Mijn kliekjes recept is een heerlijke pesto met wat overgebleven spinazie. Pesto’s zijn ideaal om je kruiden die bijvoorbeeld op het aanrecht begint te hangen in te verwerken of het laatste restje kaas. Ik gooi er geregeld allerlei groens in om daarna op wat olie te bewaren in de koelkast. Het leent zich perfect als smaakmaker door je eten of op je boterham met kaas.

Spinazie pesto

Nodig:

1 hand verse spinazie

½  plantje basilicum ( blaadjes)

50 gram parmezaanse kaas ( of een andere harde kaas)

2 teentjes knoflook

2 el pijnboompitten

1 handje walnoten

3 el mooie olijfolie

Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  • Verwijder de blaadjes van de basilicum en was deze samen met de spinazie.
  • Rooster de pijnboompitten en walnoten goudbruin in een droge koekenpan en zet even weg.
  • Rasp 50 gram Parmezaanse kaas en pel en snijd de knoflook fijn.
  • Doe alles in een maatbeker of kom van je keukenmachine en voeg de olijfolie toe.
  • Pureer alles met staafmixer of in de keukenmachine tot een smeuïge massa.
  • Wil je de pesto gladder voeg dan nog wat olijfolie toe en breng op smaak met zout en peper.

Deze pesto kan je heerlijk combineren met een pasta met vegetarische spekjes.

DSC_4228

Pasta met vegetarische spekjes

Nodig:

Spinazie pesto

400 gram pasta

300 gram doperwten

vegetarische spekjes van de vegetarische slager (te koop bij natuuurwinkel Zoetermeer, AH en Jumbo)

parmezaanse kaas

Bereidingswijze:

  • Kook de pasta en voeg de laatste 2 minuten de doperwten toe.
  • Bak de vegetarische spekjes.
  • Giet de pasta af en meng deze met de spinazie pesto en voeg de spekjes toe.
  • Maak af met wat geraspte parmezaanse kaas en zout en peper.

Eet smakelijk!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen