400 jaar Meerpolder centraal tijdens festival Historisch Zoetermeer

Foto: Redactie Zoetermeer

De jubilerende Zoetermeerse Meerpolder staat dit jaar centraal tijdens de eerste dag van het festival Historisch Zoetermeer dat op zaterdag 1 en zondag 2 oktober wordt gehouden. Met lezingen en een tentoonstelling staan het Gemeentearchief en het Historisch Genootschap Oud Soetermeer stil bij deze bijzondere verjaardag.

Het Zoetermeerse Meer was de eerste droogmaking in Zuid-Holland. Ook hier groeide in het begin van de zeventiende eeuw de behoefte aan meer land. De bevolking nam toe en er was meer grond nodig om al die mensen van voedsel te voorzien. Rijke investeerders zagen er daarom wel brood in om het ‘Soetermeersche Meer’ – een natuurlijk zoetwatermeer in het veenlandschap van deze regio – om te vormen tot landbouwgrond. De investeerders vroegen toestemming aan Provinciale Staten, die het Hoogheemraadschap Rijnland om advies vroegen. Het hoogheemraadschap vroeg vervolgens weer advies aan de dorpen in dit gebied. Uiteindelijk ging iedereen akkoord, waarna het werk kon beginnen. Om het meer werd een dijk aangelegd en daaromheen kwam een ringvaart. Vervolgens werden vier molens gebouwd, die halverwege 1615 begonnen met het droogmalen van het meer. In 1616 viel het land droog en werd de Meerpolder opgeleverd. Er was bijna 600 hectare landbouwgrond bijgekomen.

Programma

Op zaterdag 1 oktober zijn er in en bij de Raadzaal van het Stadhuis diverse activiteiten rondom 400 jaar Zoetermeerse Meerpolder. Ze zijn vrij toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is.

  • 12.00 uur: lezing over het ontstaan van de Meerpolder door historicus Ton Vermeulen
  • 13.30 uur: prijsuitreiking fotowedstrijd 400 jaar Zoetermeerse Meerpolder
  • 15.00 uur: lezing door schrijver en neerlandicus Reinold Vugs over zijn boek ‘Moord in de Meerpolder’.

In de Driemanspolderzaal van het Stadhuis is doorlopend een film over de Meerpolder te zien en in de hal van het Stadhuis heeft het Gemeentearchief een tentoonstelling ingericht van archiefstukken over waterbeheersing. Het Historisch Genootschap Oud Soetermeer laat behalve de film ook foto’s zien van de Meerpolder en de achtergronden van daar al generaties wonende families. Een papierschepper toont hoe vroeger papier werd gemaakt en schrijvers geven demonstraties kalligraferen.

Meer informatie over de Zoetermeerse Meerpolder is te vinden op www.zoetermeer.nl/zoetermeersemeerpolder. Het programma van het gehele festival Historisch Zoetermeer staat op www.historischzoetermeer.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen